Jaunumi

12.09. - 15.09.2024 POSITIONS BERLIN Art Fair

12.09. - 15.09.2024

Flughafen Tempelhof - Hangar 6-7

Tempelhof Damm 45, 12101 Berlin, Germany

Māksla XO galerija POSITIONS BERLIN Art Fair 2024 –

Mākslinieki: Zane Žeivate, Oto Holgers Ozoliņš, Klāvs Loris, Kristaps Zariņš

Stends - C10

https://positions.de/start.html

Māksla XO galerijas ekspozīciju starptautiskā mūsdienu mākslas mesē POSITIONS BERLIN 2024 veidoja četru Latvijas mūsdienu mākslinieku darbi.  Oto Holgera Ozoliņa koka skulptūras no mākslinieka personālizstādēm "400 rīti" (2022) un "Risinājums neesošai problēmai"(2023) POSITIONS BERLIN tika izstādīti pirmo reizi. Oto Holgers Ozoliņš pieder pie jaunākās Latvijas tēlnieku paaudzes. Viņš ir pārliecināts, ka katrai mazajai darbībai cauri vijas doma, kas kā pavediens aizved atpakaļ pie paša domātāja.Gan makšķerēšana, gan veļas karināšana var būt ikdienas meditācijas forma, kurā prāts bez piepūles kļūst kluss un mierīgs. Iedziļinoties savā pieredzē, mākslinieks asprātīgā un ironiskā veidā piedāvā jaunu skatījumu uz pasauli un sevi. Viņa tēlniecības objekti atklāj daudzveidīgu kustību spektru, dažādas tēlniecības tehnikas un materiālus.

Arī Zane Žeivate pieder pie jaunākās latviešu mākslinieču paaudzes. Viņas skulptūras kalpo kā platforma būtisku jautājumu risināšanai, tā ir personiska un vienlaikus arī feministiska saruna, kas skar sieviešu tiesības un sociālo vienlīdzību, sievietes emocijas, pieredzi un vēlmes. Kopš pirmajiem Zanes Žeivates darbiem kāpnes ir viņas mākslinieciskās perspektīvas centrālais motīvs. Strādājot ar metālu, audumu un izšūtu tekstu, viņa meklē vietu mūsdienu sabiedrībā. "Esmu aizrāvusies ar kāpņu veidošanu, pa kurām šķietami nav iespējams uzkāpt. Tās var izskatīties aicinošas, bet diezgan ātri ir skaidrs, ka tās tevi nekur tālu neaizvedīs, jo ir piesātinātas ar dažādām metaforiskām deformācijām. Kāpnes, kas sabiedrības izpratnē simbolizē progresu, manā mākslas darbu radīšanas procesā, kļūst par veidu kā apšaubīt ikdienas darbības, kuras mēs pieņemam, kā ceļu uz progresu."

Klāva Lora mākslinieciskais rokraksts izpaužas viņa lielformāta darbos, kuros viņš savieno klasisko eļļas glezniecību ar mūsdienu medijiem. Caur eksperimentiem viņš ir nonācis pie savas autortehnikas, apvienojot glezniecību un sausos tekstila pigmentus, fotogrāfiju un digitālo druku. Abstrakcija Klāvam Lorim kalpo kā līdzeklis, lai sastaptos ar realitāti un vienlaicīgi pretotos tai. Viņu interesē, kā veidojas realitātes un cilvēka attiecības, kas prasa regulāru pašiznīcināšanos un nemitīgu augšanu paralēli.

Kristapa Zariņa glezniecība vienmēr skatītāju uzrunā ar reālismā balstītu formu – figūru, galvu pagriezieniem, sejas mīmiku un ķermeņu izliekumiem, krāsu bagātību un māksliniecisku provokāciju. Kā spogulis, kas vērsts pret skatītāju, atklāj mūsu pasaules sarežģīto kārtību un tās daudzslāņaino saturu, vienlaikus dokumentējot un analizējot procesus mums apkārt.

 

Projektu atbalsta:
SIA Mākslas galerija Māksla XO 2024.gadā 10. aprīlī noslēdza ar LIAA līgumu Nr.17.1-1-L-2024/189 par atbalsta saņemšanu eksporta atbalsta nodrošināšanai projekta “MVU inovatīvas uzņēmējdarbības attīstība” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.