Jaunumi

04. - 06.2024 ART VILNIUS 2024

04.10. - 06.10.2024

LITEXPO

Laisves av. 5, Viļņa, Lietuva

Māksla XO galerija – ART VILNIUS 2024

Mākslinieki - Anna Heinrihsone, Zane Žeivate, Paulis Liepa

Stends  5.24

www.artvilnius.com

Laikā no 2024. gada 4. oktobra līdz 6. oktobrim Viļņā jau 15. gadu norisinājās starptautiska mākslas mese ART VILNIUS 2024 - vienīgā mūsdienu mākslas mesa Baltijas valstīs un viena no lielākajām Ziemeļvalstu reģionā. ART VILNIUS galvenie uzdevumi ir veicināt komunikāciju un sadarbību starp Austrumu un Rietumu mākslas tirgiem; dot zīmīgu ieguldījumu laikmetīgās mākslas tirgus attīstībā Baltijā.
Māksla XO galerijas ekspozīcija, ko veidoja trīs Latvijas laikmetīgo mākslinieku darbi (Annas Heinrihsones, Zanes Žeivates, Pauļa Liepas) tika atzīta par vienu no 7 labākajām galeriju ekspozīcijām ART VILNIUS 2024!

Anna Heinrihsone jau vairākus gadus kā savu glezniecības motīvu izmanto fotogrāfijas no ģimenes arhīva, koncentrējoties uz momentiem, kuros varoņi ir savstarpēji emocionāli tuvi un atbrīvoti: „Dažreiz jūtu, ka skatos ainavā vai uz kādu ielas stūri ar viņu acīm. Gribas saprast, ko viņi varēja un gribēja izdarīt, lai apzinātu katru mirkli, kuru ir nepieciešams piedzīvot. Jo vairāk skatos sevī, jo skaidrāk redzu punktus, kuri savieno laika attāluma matēriju. Viss ir saistīts,”  Anna Heinrihsone.
Anna Heinrihsone ir viena no ievērojamākajām Latvijas laikmetīgām scenogrāfēm un kostīmu māksliniecēm ar starptautisku pieredzi. Kopš 1995. gada radījusi dekorācijas un kostīmus vairāk nekā 100 teātra izrādēm Latvijā, Igaunijā un Krievijā. Paralēli scenogrāfijai regulāri rīko personālizstādes un piedalās glezniecības grupu izstādēs. ART VILNIUS 2024 Annas Heinrihsones darbi tiks izstādīti pirmo reizi.

Paulis Liepa reflektē par filozofiskiem un aktuāliem notikumiem plašā diapazonā ˗ no pēdējā laika kara sadursmes punktiem līdz vienkāršiem sadzīves priekšmetiem un tēmām - iela, internets, ziņas, reklāma. Viņš strādāt ar visvienkāršākajām grafikas tehnikām ˗ kalogrāfiju, kartona griezumu, sietspiedi, intaglio, izveidojot savu unikālo rokrakstu, ar ko ieguvis atpazīstamību starptautiskā mērogā. 2022. gadā Paulis Liepa savu izteiksmes formu bagātināja ar jaunu tehnisku paņēmienu - uz saplākšņa pamatnes vai papīra ar akrila krāsu veidotas virsmas faktūrā ieguļas tipogrāfijas krāsas slānis, izceļot smalkumus un akcentējot virsmas reljefu, tādējādi padarot tos par unikāliem, gleznām līdzvērtīgiem mākslas darbiem.
2023. gadā Paulis Liepa ieguva starptautiskas žūrijas balvu „Labākais mākslinieks ART VILNIUS 2023”.

Zane Žeivate pieder pie jaunās latviešu mākslinieku paaudzes. Viņas skulptūras kalpo kā platforma būtisku jautājumu risināšanai, kas ir gan personiska, gan vienlaikus arī feministiska saruna, par sieviešu tiesībām un sociālo vienlīdzību, sievietes emocijas, pieredzi un vēlmēm. Viņa raksta dzeju un izšuj uz telpiskiem objektiem, ko pati ar savām rokām veido, šuj, skrūvē un metina, veidojot un konstruējot vizuālas metaforas, kas piedāvā jaunas asociācijas pilsētvidē klātesošo telpisko un politisko struktūru ietvaros. Atkārtots motīvs Zanes Žeivates darbos ir kāpnes: "Esmu aizrāvusies ar kāpņu veidošanu, pa kurām šķietami nav iespējams uzkāpt. Tās var izskatīties aicinošas, bet diezgan ātri ir skaidrs, ka tās tevi nekur tālu neaizvedīs, jo ir piesātinātas ar dažādām metaforiskām deformācijām. Kāpnes, kas sabiedrības izpratnē simbolizē progresu, manā mākslas darbu radīšanas procesā, kļūst par veidu kā apšaubīt ikdienas darbības, kuras mēs pieņemam, kā ceļu uz progresu."

Projektu atbalsta:
SIA Mākslas galerija Māksla XO 2024.gadā 10. aprīlī noslēdza ar LIAA līgumu Nr.17.1-1-L-2024/189 par atbalsta saņemšanu eksporta atbalsta nodrošināšanai projekta “MVU inovatīvas uzņēmējdarbības attīstība” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.